Historie

Aanloop

De volleybalsport deed zo rond 1956-1957 haar intrede in Epe.
De eerste volleybalploeg die in competitieverband speelde, werd gevormd door een groep enthousiaste ondernemers uit Oene en Zuuk. Na een jaar competitie in Apeldoorn begonnen ze in Epe met volleybal onder leiding van Lenselink (“bakker Lenselink”). Er werd toen competitie gespeeld in de Wisselse school in Epe, als onderafdeling van Apeldoorn.

Onder leiding van Brummel (competitieleider), Kalf en Lenselink werd hier 2 jaar gespeeld door dames- en herenteams uit Epe, Oene, Heerde, ’t Harde en Vaassen. Bekende namen uit die tijd: PTT (later THOR), Wissel, VMI, SVV, Pinasus en VIOS (later JUMP). Deze laatste drie waren Vaassense verenigingen. In de beginperiode werden de uit- en thuiswedstrijden in Apeldoorn gespeeld in diverse gymzalen. Toen in Epe de sporthal Prins Willem Alexander werd gebouwd, werden hier de thuiswedstrijden gespeeld. In 1967 gingen de twee volleybalverenigingen Wissel en VMI samen onder de naam VMI-Wissel. Tot 1973 bleven er zo nog 2 volleybalverenigingen in Epe over, nl. THOR en VMI-Wissel.

In mei 1973 zag de volleybalvereniging ORMI het levenslicht. De twee hierboven genoemde verenigingen gingen samen verder onder de naam ORMI; de letters “OR” van THOR en de letters “MI” van VMI-Wissel. De naam van de vereninging ORMI werd op de eerste ledenvergadering van de nieuwe volleybalvereniging in een zaal van het gemeentehuis door de aanwezige leden goedgekeurd. De naam was bedacht door Ellen Brummel die hiervoor een prijsje kreeg. Het clubembleem was een ontwerp van Jan Stegeman. Het eerste seizoen van ORMI startte in 1973-1974 onder voorzitterschap van dhr. J.W. Jansen. De namen van de overige leden van het bestuur van het eerste uur waren: G. Zoetbrood (2e voor-zitter), G. Hulleman (secretaris), C.G.M. Uiterwaal (wedstrijdsecretaris), G. Ternaat (penning-meester), E.J. Brummel (voorzitter Technische Commissie) en mw. Louwen-Godhelp (bestuurslid).

In de hoogtijdagen gedurende de beginjaren heeft het eerste herenteam in de 2e Divisie gespeeld en het 1e damesteam in de 3e Divisie, met P/D-wedstrijden voor de 2e Divisie, die helaas verloren werden. Ook met de jeugd zijn veel hoogtepunten bereikt. Veel kampioenschappen en diverse deelnames aan Nederlandse Kampioenschappen zijn daar enkele voorbeelden van. Het jaar 1977 moet speciaal vermeld worden. Dat jaar mag nl. met recht een echt kampioensjaar worden genoemd. Bijna alle seniorenteams, van hoog tot laag, werden kampioen, net als een groot aantal jeugdteams. De penningmeester klaagde dat hij zich in dat jaar blauw betaalde aan bloemen.

In 1993 werd het 20-jarig bestaan gevierd met een Omnium-weekend op 4 en 5 juni: een sportief en ludiek zwemfestijn in de Koekoek in Vaassen en de zaterdag daarna een atletiekgedeelte op het terrein van Cialfo. Aansluitend een spetterende feestavond met sketches en een koud buffet in de aula van de RSG. Hier werd ook voor het eerst het speciaal voor ORMI door Fred Eggink en Willem Veltkamp gecomponeerde lied “ORMIdable” gepresenteerd. Ook vond er een lopathon plaats en op 10 juni werd er een damesinterland Nederland – Tsechoslowakije georganiseerd. In 1993 onderging ook het clubblad een gedaanteverwisseling: “INFORMI” zag in A4-formaat het levenslicht.

Helaas kwam er in 1993 een einde aan een lange traditie: ORMI organiseert in dat jaar voor de laatste keer het scholenvolleybaltoernooi; het werd de 31e en tevens laatste editie van een bijzonder leuk toernooi waarvoor echter te weinig belangstelling meer bestond.

Het seizoen 1995/1996 was een “oogstjaar” wat betreft de kampioenstitels. Het mini-meisjesteam behaalde op 27 april 1996 o.l.v. Loes Post het Nederlands kampioenschap: dit team bestond uit: Willeke Beumer, Saskia Brummel, Potte Post, Marleen Slijkhuis, Dianne Veldwijk en Denise Veneman. Verder werden nog 10 andere teams kampioen; Meisjes E1 moet speciaal genoemd worden, want dat team werd in dat jaar Gelders kampioen.

Op 14 september 1996 heeft ORMI tijdens het Eper Sportgala de volgende prijzen in de wacht gesleept: de mini-meisjes werden verkozen tot “Sportteam van de Gemeente Epe” en Gerrit en Bertha Zoetbrood kregen de tweede prijs toebedeeld in de categorie “Sportvrijwilliger” van de gemeente Epe.
In 1997 neemt ORMI de organisatie van het Nederlands Strandvolleybaltoernooi over van PSH ’89 uit Wapenveld. Het gaat hier om één van de grootste beachtoernooien van Nederland met deelname van zo’n 400 teams op ca. 65 velden. Jaarlijks wordt dit festijn onder de bezielende leiding van de toernooicommissie met de hulp van vele ORMI-vrijwilligers op het Heerderstrand gerealiseerd.

In 1998 wordt het 25-jarig bestaan van ORMI gevierd. De jubileumcommissie had verschillende activiteiten georganiseerd. Het begint met een Oliebollen Fancy Fair op 5 januari. Op 29 mei vindt een receptie plaats in de Prins Willem-Alexanderhal. Tijdens de gezellige reünie voor de oud-leden worden de 25 voorbije ORMI-jaren in de herinnering teruggeroepen aan de hand van foto’s en krantenknipsels. Tijdens de receptie wordt Gerrit Zoetbrood benoemd tot erelid van de vereniging, waarmee ORMI een tweede erelid kan koesteren naast Geurt Hulleman die dat predikaat al enkele jaren bezit. Tot leden van verdienste worden benoemd: Wil van Dijk, Albert Lemmen en Bertha Zoetbrood. De maand daarop, op 13 juni is er in Dronten een survivaldag voor alle leden van ORMI; het wordt letterlijk en figuurlijk een spetterende dag. Het jubileum wordt afgesloten met een drukbezochte feestavond in restaurant de Loreley.

Vanaf 1999 wordt er steeds op de slotavond in mei een “Team van het Jaar” benoemd. Vrijwilligers die het afgelopen jaar veel voor ORMI hebben betekend, worden bij die gelegenheid in het zonnetje gezet.

In 2001 bereikt Heren 1, na een kampioenschap en promotie, eindelijk weer de 3e Divisie. Dit blijkt echter maar van korte duur te zijn want in 2003 moet het team weer de stap terug doen naar de Promotieklasse.

Op 5 januari 2004 wordt Gert Lokhorst, na bijna 10 jaar ORMI-voorzitter te zijn geweest, benoemd tot lid van verdienste. Op 27 december 2004 organiseert ORMI in de Prins Willem-Alexanderhal een oefeninterland tussen de nationale damesjeugdselecties van Nederland en Duitsland. Een druk bezochte en voor veel publiciteit zorgende wedstrijd. Tijdens het jaarlijkse vrijwilligers-bedankavondje bij Woldyne op 27 juni 2005 wordt Henk Gardenbroek benoemd tot erelid van ORMI. Samen met Geurt Hulleman en Gerrit Zoetbrood telt ORMI nu drie ereleden.

Helaas moesten wij in oktober 2006 afscheid nemen van Gait (Gerrit) Zoetbrood. Hij overleed toch nog vrij onverwacht, ook al was hij al langere tijd ziek. Met Gait verloor ORMI een verenigingsmens in hart en nieren: we zullen hem enorm missen in de sporthal.

Tijdens de kerstdagen van 2009 brand de PWA volledig af. Hals over kop moeten we elders spelen en trainen. Gelukkig zijn we verzekerd voor de in de PWA aanwezige materialen, zodat we snel weer van alles kunnen aanschaffen. Onze thuishaven wordt de Faberhal in Heerde, terwijl de trainingen voor een groot deel in de RSG en de Veluvine Nunspeet plaatsvinden. Na veel overleg tussen bestuur St. PWA en de gemeente wordt besloten de sporthal op dezelfde plek te herbouwen.

Gerrit Berkhoff, Jan Bosch en later ook Rijk Slijkhuis (nb ouders van spelende leden) werken een reeds veel eerder bedacht plan van Jan Bosch uit om via een kalenderactie de financiële gevolgen te ondervangen en dat lukt prima. Leden moeten zien deze kalenders te verkopen en er wordt verwacht dat er misschien wel 1000 verkocht kunnen worden ! Zo’n kalender gaf leden bij de deelnemende lokale middenstand recht op redelijke kortingen, die wel op konden lopen tot € 275 per gekochte kalender! Het team en 3 jeugdleden die de meeste kalenders verkocht kreeg een prijs. Dames 2 won de teamprijs (168 verkochte kalenders) net vóór Dames 1 en de individuele prijzen waren voor Iris de Graaf (33), Suzanne van Schoonhoven (17) en Eva Beunk (11). Uiteindelijk zijn er 874 kalenders verkocht: een prachtig resultaat!

Jacco Lemmen, Reina Jonker, Cor van Dijk en Han Langereis worden in 2010 in de bloemen gezet omdat ze al 25 jaar lid zijn van ORMI.

Gerrit Berkhoff en de penningmeester van ORMI Albert Lemmen zetten de sponsor-activeiten voort in een sponsorcommissie. Direct start een actie om sponsoren te werven die op een vaste plek in de nieuwe PWA reclame kunnen maken tegen uiteraard een redelijke vergoeding. Zowel de PWA als ORMI steken daar veel tijd in en in no-time zijn alle beschikbare plekken aan mn de lokale middenstand “verkocht”.  Mede dank zij de inzet van Jan (familie) Bosch en de vele hand- en spandiensten van, ouders van, ORMI-leden. Want tja, om de kosten te drukken moesten de banners wel zelf opgehangen worden. Het resultaat mag er echter zijn en de banners hangen er voor een groot deel wel 5 jaar!

De start van seizoen 2011-2012 vindt dan in september in de nieuwe PWA-sporthal plaats met de opening door zkh. prins Willem-Alexander en een spetterende feestweek. Samen met de recreanten van de TRIM-competitie en inzet van het eerste herenteam van Dynamo Apeldoorn is het een heerlijke sportweek.

In 2011 wordt er een sponsor-overeenkomst gesloten met C1000 Van Andel, die als hoofdsponsor van de mini’s hen van nieuwe kleding voorziet. Subsponsoren zijn Schieven/Keizer, TimeOout en Letterline. Van Andel is ook bereid de vereniging langer te steunen en daaruit komt een meerjarig sponsorcontract voort: vanaf seizoen 2012-2013 krijgen we 6 jaar lang een ruim sponsorbedrag, waaruit tevens nieuwe kleding voor alle ORMI-leden kan worden aangeschaft. C1000 Van Andel maakt op enkele plekken op die kleding reclame en andere sponsoren mogen de overgebleven plekken opvullen. Ook deze actie gaat erg voorspoedig: we krijgen sponsoren van veel leden “aangereikt” vanuit de gehele omgeving.

Er is ondertussen een kledingcommissie ingesteld: Gerrit Berkhoff, Albert Lemmen, Sander de Graaf en Marike de Graaf. Op de buitengewone algemene ledenvergadering van 19 maart 2012 wordt het door hen opgestelde kledingplan met de kledingkeuze goedgekeurd door de leden. Tevens vindt dan een contributieverhoging plaats; enerzijds omdat de leden ook wel een bijdrage mogen leveren, anderzijds omdat de ORMI contributie enigszins lager is dan die bij andere vergelijkbare verenigingen.

Op 20 maart 2012 vindt weer grotendeels door ORMI, onder bezielende leiding van Gerrit Berkhoff, georganiseerd, de eerste interland in de PWA plaats: de dames van Jong Oranje spelen een wedstrijd tegen Jong Tsjechië en het wordt weer een waar feest. In de middag is er een clinic, verzorgd door de NEVOBO, voor alle ORMI-jeugd. En die was in grote getale aanwezig en mocht late reen erehaag vormen voor de jonge internationals. Ook voor dit evenement hebben we weer een beroep kunnen doen op onze hoofdsponsor C1000 Van Andel, de St. PWA en nog meerdere sponsoren.